2009-11-19

Hela Bonnierkoncernen på EPiServer

Nu går Bonnierkoncernen över till EPiServer. Enligt MKSE.com ska ett nytt bolag bildas med 70 EPiServer-utvecklare som bara ska arbeta med att utveckla Bonniers webbsajter. Det här är hur stort som helst för EPiServer som ännu inte får kommentera nyheten.

EPiServer har länge kämpat med att komma in i medievärlden där Polopoly är traditionellt starka som CMS-leverantör. Jag kan egentligen inget om Polopoly mer än att det är en javaplattform. Jag har bloggat på en polopolyplattform i ett par år vilket inte var en härlig upplevelse. Det var allt annat än en stabil plattform. Plattformen buggade ur flera gånger i månaden och tappade ofta mina bilder och min text. Men det behöver inte ha med Polopoly att göra, det kan lika gärna vara klantiga programmerare.

En del kritiska röster höjs på twitter för att det inte är open source som anammas. Jag tycker att det där med gratis licens är överskattat. Telefonbolagen har kört det trickset med oss konsumenter länge nu. Köp en telefon för 1 kr! (men du får en hysterisk abonnemangsavgift istället). De dolda kostnaderna med open source? Licens gratis, men sedan då?

Jag träffade på ett företag för en månad sedan som övergav open source-CMS:et Drupal för att det blev för dyrt. För dyrt att hela tiden uppgradera och det fanns ingen kompetens runt de moduler som de behövde.

Jag säger grattis till Bonnier! EPiServer CMS är en grymt bra produkt som är oerhört flexibel, enkel, driftsäker, bra prestanda, stort utvecklarcommunity, bra support och vidareutveckling.

2 kommentarer:

  1. Den CIO som hoppar på en opsensource-lösning i tron att allt kopplat till den blir gratis har nog ungefär lika dåliga framtidsutsikter som den som tror att det bara är att ringa leverantören så snart man har ett problem med en kommersiell plattform.

    Det många verkar tro är den största konkurensfördelen med en opensource-lösning för ett företag är just priset för själva produkten när det snarare rör sig om friheten att anpassa produkten. Finns det brister i produkten, vilket det gör i alla lite större projekt, så är du med en opensource-lösning inte i händerna på en leverantör som kan välja att ignorera dina önskemål. Du kan alltid betala någon annan för att fixa problemet om du inte har kunskap att göra det själv.

    Problemet för företaget som övergav Drupal går ju, med handen på hjärtat, att applicera på vilket verktyg som helst, open source eller inte. Har du inte kompetensen själv eller kan hyra in någon som kan bidra med den så sitter du i sjön oavsett om du sitter på Episerver, Polopoly Drupal, Roxen, Zope eller någon annan plattform.

    I Bonniers fall ligger naturligtvis den stora vinsten i att de kan konsolidera på en plattform, troligen ta in konsulttjänster från en- eller ett fåtal leverantörer och att de är en tillräckligt stor kund för att få gehör för sina önskemål hos Episerver.

    Nu återstår bara att se huruvida migreringen lyckas och om man då kommer att fortsätta med Expressen och TV4. Den som lever får se men jag hoppas att de lyckas.

    SvaraRadera
  2. Du har så rätt. Men trots detta tas just frånvaron av licenspeng upp som ett starkt argument bland de som väljer open source.

    Många brukar anklaga EPiServer för att vara proprietera och därmed slutna. Men EPiServer är skrivet i .NET och det går att plugga in funktionalitet överallt i gränssnittet. Vissa saker går inte att ändra så lätt, såsom hur strukturen presenteras. Men jag har ännu inte stött på ett önskemål från kund som inte går att implementera med vanlig .NET-kod och EPiServers APi:er. Jag upplever sällan att jag bygger mig för hårt mot produkten heller. Det var de egenutvecklade egenskapstyperna i EPiServer 4 som vi fick skriva om till EPiServer 5 - men oftast är kopplingen relativt lös till själva produkten.

    Det viktiga är att se helheten. Att välja en CMS-produkt som har framtidsutsikter och många användare borgar för att produkten kan hänga kvar ett tag till. Att välja en produkt där det finns stor tillgänglig kompetens är också viktig precis som du säger. Skulle du vara missnöjd med en leverantör av anpassningstjänster till CMS:et vill du ha möjlighet att byta till någon annan.

    Jag tycker det verkar som en rejäl utmaning att bygga upp en sådan stor utvecklarorganisation från början och få den att fungera med metoder, rutiner och kvalitet. Även ifall utvecklarna är duktiga kan det gå åt pipsvängen om inte ledaren för organisationen är skicklig.

    SvaraRadera