2009-09-24

System som glömmer

I takt med att informationsmängden i världen ökar så ökar även desinformationen. Den information som ingen uppdaterar och som blir felaktig. Information som ingen längre behöver eller vill ha finns kvar. Pinsamheter och misstag som görs av människor dokumenteras och finns kvar i evighet på Internet. Innan Internet kom föll misstagen i glömska efter ett par år och människor kunde gå vidare.

Hos kunder har vi börjat designa system som glömmer. Eller system som rensar sig själva. Vanligt hos många kunder är att de har mängder med sidor på sin webb som blir inaktuella. Därför har vi designat funktioner som automatiskt kastar en viss typ av sidor om de inte uppdaterats efter ett tag.

Drop.io är en sajt som du kan använda för att dela dokument, bilder, ljud och länkar. Men om du inte sätter ett slutdatum kommer allt tas bort efter ett år. Två tredjedelar av allt som laddats upp på drop.io har även tagits bort.

"Design to forget" eller "system som glömmer" känns sunt och jag tror att vi kommer tänka på detta sätt mer och mer framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar