2009-12-16

CSS, webbläsarkompatibilitet och tillgänglighet

.NET och EPiServer är två tekniker som vi ser till att våra anställda i webbteamet utbildas inom. Med stöttning av en erfaren webbutvecklare leds de sedan in i gänget och blir till slut duktiga webbutvecklare. Men det finns något som tar mer och mer kraft från utvecklarna och kräver mer och mer kompetens. Tekniker som har kommit i skymundan och som stressar nya utvecklare för de tar tid att bemästra. Teknikerna är att implementera webbsajtens design med Cascading Style Sheets och få designen att lira i alla webbläsare. I många fall ska vi också tillgänglighetskrav vilket ställer ännu högre krav på utvecklarna.

Webbsajternas designer blir mer och mer komplexa och kraven högre på att det ska fungera i alla webbläsare. I takt med detta krävs det högre och högre kompetens för att klara av att hantera sektioner som expanderas, som har runda hörn och sektioner som kan ha olika typer av innehåll beroende på redaktörens inställningar.

.NET-kodning och EPiServer-utveckling är inte längre där vi spenderar större delen av vår tid i utvecklingen. Vi behöver uppmärksamma detta mer och låta våra nyaanställda utbildas även i hur design som fungerar i alla webbläsare och uppfyller tillgänglighetskrav implementeras med hjälp av CSS.

1 kommentar:

  1. En av de viktigaste aspekterna när det gäller att designa för cross-browser måste ju vara att implementera all sin CSS enligt W3-standard.

    Sen, om det krävs, kan man lägga till speciella regler för webbläsare som frångår standarden eller helt enkelt välja att inte lägga krut på att få layouten att se bra ut i alla gamla läsare.

    Från och med IE8 har ju Microsofts utvecklingsteam (äntligen) beslutat att lägga till en -ie-prefix för regler i CSS3-draftstandarden vilket gör att man som webbnisse enkelt kan testa hur nya element fungerar cross-browser.

    Sen att det blir lite jobbigt med att lägga till ett -moz, -opera, -khtml -ie prefix för varje regel där man vill testa nya element tvingar ju iaf designern att göra ett aktivt val av vilka designelement som skall användas och ta hänsyn till eventuella skillnader i implementationen.

    SvaraRadera