2010-01-26

Status för Spotify

Det går framåt för Spotify. De har nu sju miljoner registrerade användare i sex olika länder. Av dessa är det 95% som använder gratisversionen av tjänsten och 250 000 betalande. I Sverige kostar det 99 kr per månad att vara så kallad premiummedlem (som innebär högre bitrate, off-line-spellistor och tillgänglighet i mobilen). I storbritannien kostar det dock £9.99 vilket med dagens växelkurs motsvarar cirka 120 kronor. För övrigt är pundet historiskt lågt, se bilden nedan för de senaste 10 årens växelkurs mellan britiska pundet och den svenska kronan (hämtat från wolfram alpha).



Jag tror att andelen premium-användare kommer att öka. Ju mer beroende gratisanvändaren blir, desto bättre tjänst vill den ha och fler och fler kommer att bli betalande användare.

Som det är nu krävs invite för att få tillgång till Spotify (jag har fem över om någon vill ha) och detta är på grund av de tekniska begränsningarna som finns, de kan inte strömma musik till en fritt växande skara prenumeranter. Spotifys mål är att alla ska få möjlighet till tjänsten så småningom och att invites inte ska behövas.

Spotify håller som bäst på att förbereda en lansering i USA och hoppas att få till det i början på detta år. En del kritik har riktats mot Spotify för att artisterna får dåligt betalt. Enligt Spotify själva kommer ersättningen per lyssnad låt till varje artist att öka i takt med att tjänsten sprids.

Jag tror att det är mycket troligt att det är Spotify som kommer att markera paradigmskiftet inom musikindustrin när vi gör en tillbakablick om 20 år. De pratar om att det viktiga är att göra en så bra tjänst som möjligt för musikproducenter och lyssnare, inte att tjäna pengar. Naturligtvis måste de tjäna pengar för att  existera, men den officiella inställningen verkar handla om en passion att leverera värde till alla inblandade. Med en sådan inställning har de ännu bättre chanser att lyckas.

1 kommentar: