2011-02-09

Appar eller HTML5?

Den eviga diskussionen nuförtiden. Kommer apptrenden hålla i sig eller kommer HTML5 ta över? I det här blogginlägget diskuteras frågan. Siegler som skrivit inlägget konstaterar att iPhone är all in på appar. Och det visste vi. Han säger också att Google hyllar både HTML5 och appar men att deras native apputveckling ökat betydligt mer än deras HTML5-appar. När det gäller facebook är de däremot all in på HTML5 och har eftersatt sin apputveckling.

Tre jättar som befinner sig över hela spannet mellan native app och webbapp.

Siegler säger dock också att native appar fortfarande är så mycket rikare och kan ge en mycket bättre användareupplevelese än HTML5-appar.

Och visst är det så. Du har helt andra möjligheter om du gör en native app. Du kan använda dig av GPS:en, nyttja telefonboken, ta betalt för din app på ett enkelt sätt via app store/market. Teknik som kommer (och som stödjs i min Nexus) är NFC och användandet av den kommer också kräva appar.

Så kanske är det ändå så att apparna kommer ha övertaget över webb-apparna en lång tid framöver.

Eller som Siegler säger: "HTML5 Is An Oncoming Train, But Native App Development Is An Oncoming Rocket Ship".

Men spännande är marknadsandelarna på de olika plattformarna. För några veckor sedan gick Android-telefonerna om i försäljning gentemot iPhone i USA. Hur kommer läget se ut om ett år?


2 kommentarer:

  1. tja sofia. kul att läsa din blogg. det finns ett till alternativ och det är hybrider, alltså en blandning av native och html. många appar idag är hybrider fast det är svårt att se de är det. kolla exempelvis på aktiekursen i nordeas app, kanske inte det bästa exemplet, men som helt klart är en hybrid. ha det gött!

    SvaraRadera
  2. Det handlar inte om teknik, native eller HTML5 spelar aboslut ingen roll utan app eller website handlar enbart om vad den ska användas till!

    SvaraRadera